Lillherrn som inte behöver nytt...

...eller?! Jo lite nytt behövs väl alltid. Jag vill tänka och jobba mot en hållbar värld. Ekologiskt material kommer jag sträva efter i mesta möjliga mån. Men jag skall erkänna att jag inte är så speciellt bra på att begränsa mig vad gäller mängden. Som mängden kläder till exempel. Det är ju så skoj att sy. Och eftersom jag har svårt att begränsa mig försöker jag alltid hitta andra vägar för att få det hållbart med den ekologiska tanken ändå. Väldigt, väldigt få plagg slängs här. Det som har blivit för litet går till second hand försäljning (har en egen blogg för det). En del plagg ärvs inom familjen, men långt ifrån alla, men som sagt de kommer ändå andra till del. Och jag älskar att veta att andra barn använder mina barns kläder, älskar dem och sliter på dem till de inte kan användas mer. Genom åren har jag faktiskt fått flera meddelanden just om hur älskade kläderna är. Och det är roligt, ger mig bekräftelse på att jag tänker rätt och att kläderna jag gör faktiskt ÄR bekväma, välsittande och tilltalar barn med sin färgglädje.
 
Och jag har svårt att sy ett plagg som skall vara "enkelt". Någon liten extra dimension vill jag bjuda på. Som koftan/jackan nedan till lillherrn. Ibland gör även jag tankemissar. Denna var tänkt att bli i storlek 98 för lite längre användningstid. Nu blev den snarare i 98/104 och lillherrn liksom drunkar i den. Den har blivit undanstoppad för tillfället och väntar på att han växer till sig lite. Mönstret utgår helt och hållet från ett utav mina vanliga tröjmönster. Upp en storlek för vidden eftersom den skall kunna användas utanpå annan tröja. Lite extra breddad över ryggen (med följd att jag inte tänkte på att halsringningen skulle bli för stor, anledningen till den dubbla muddkanten). Ett litet ihopplock utav "överblivna" tygsnuttar, men med en schysst effekt, inget helgalet. Ett tufft broderi på ryggen och en del dekorstickningar. Rött & lime fick ge de extra dimensionerna färgmässigt. Jag kan ju inte låta bli lite "gladfärger".
 
 
Tygerna som använts är kollege, dels privat köp och dels från Jonic Textil (prickarna), samt mudd från Jofotex. Dragkedjan rotade jag fram ur gömmorna. Det finns lite sådana resurser att ta av mellan varven :-). Broderiet, som bara får användas för privat bruk, finns att köpa på Needlework.
 
Och som oftast när jag syr en sak, så poppar idén upp om att matcha med någog annat. Surprice! Så röda byxor till skulle ju vara snyggt. Men återigen var det svårt att låta byxorna bara vara så där enkla. Så egentligen matchar de inte så himla bra till just den här "jackan" (men det ligger en annan i "pipen") mer än färgmässigt. Mariofigurerna är ju ganska söta och det är ett ganska harmlöst spel så det fick bli lite sådant bak på rumpan. Är inte helt nöjd med placeringen, hade velat haft dem lite högre upp. Men å andra sidan vill jag att de skall synas även om en tröja hänger utanpå byxan. Eftersom den här kollegen inte var lika mysig som den till jackan ovan som var flossad så valde jag att fodra dessa med en tunn jersey. Mjukt, gosigt och lite varmare nu på vårkanten. Även dessa broderier är jag ganska säker på att jag hämtat hem från Needlework. Tyget är från privat köp & trikån invändigt köpt genom Ohlssons tyger.
 
 
Om mössan nedan har jag bara en sak att säga: färgchock! Älskar dessa vågade ränder från JNYdesign och detta var min sista snutt. En mössa till lillherrn som gör att han syns ordentligt tillsammans med sin regnbågsfärgade jacka eller våroverall. Den röda trikån tror jag att jag köpt genom Jofotex.
 
 
Något som kanske kan vara en del i det ekologiska tänket är i alla fall att ta tillvara på tygerna in till sista lilla bit. Kan jag inte få ut hela delar till en tröja går det alltid att göra en tygmix. Blir det delar kvar så skär jag till 10x10 cm rutor till lapptäcke och går inte det kan jag oftast få ut en rund bit som jag sätter ihop till smarta små "pads" att använda när man sminkar av sig eller bara vill tvätta små områden. Men den här gången är det ju faktiskt en tröja det handlar om som sagt. Av husvagnstyget och stjärntyget från JNYdesign gick det inte att få ut en hel tröja. Men så råkade jag lägga dem bredvid varandra när jag plockade med en massa tyger. Och vips hade jag en fungerande kombination. Men saknade fortfarande ett tyg. Det fick bli ränder från Ohlssons/Ernst Textil till ryggen. Färgglatt och lite galet, men helt i min smak :-)
 
 
Men så ibland, plötsligt, händer det! Det slinker in ett plagg i garderoben som inte är så anmärkningsvärt. Jag var ju bara tvungen att prova på att få dit ett stryka på märke på en tröja. Och det fick bli i form av ett ankare och en tröja i marint tema. Den ska få komma fram lagom till sommaren till lillherrn. Stryka på märket inhandlades via Facebook och ska man ha marint tema, måste det väl ingå lite rött även om de blå färgerna inte är helt rätt?
 
Kategori: Gott & Blandat Taggar: byxor, foder, jacka, kardigan, långärmat, mössa, tröja;
Kommentera inlägget här: